2012 m. sausio 30 d., pirmadienis

B a k l a v a


  Saldumas - iki rojaus! Iš karto galima įveikti tik vieną gabalėlį.. Tačiau po 10 minučių norisi dar! O kokį džiaugsmą tas gabalėlis sukelia gomuriui.. Neįtikėtina..
Mūsų namuose tai vadinama - mirtis baklavoje :)


Baklava

Šio deserto užtenka mėnesiui, ar net dviems..

PHYLLO tešla. Kas ji? Itin plona tešla, daugmaš primenanti sluoksniutą tešlą, bet šimtą kartų plonesnė. Kur jos gauti? Vilniuje aš radau - OZO Prizmoje.


҉     B a k l a v a  ҉

   1 stiklinė cukraus
   1 stiklinė medaus
   apie 150 ml. vandens
   1 šaukštas citrinos sulčių
   2 pagaliukai cinamono
   citrinos žievelės
   maltų gvalzdikėlių šaukštelis
   malto kardamono pora žiupsnelių
   0,5 kg riešutų (graikiškų arba mišinio)
   1 a.š. druskos
   220 g. ištirpinto sviesto




  • Išėmus tešlą iš įpakavimo reikėtų ją padėti po drėgnu rankšluosčiu, nes kitaip ji iškart išdžiūsa ir tampa trapi.
  • Sirupas. Vėliau juo sulaistyti reikės baklava iškeptą. Į nedidelį puodelį pilame stiklinę cukraus, medaus, tris ketvirčius stiklinės vandens, citrinos sulčių, du pagaliukus cinamono, truputį citrinos žievelės, pora žiupsnelių maltų gvazdikėlių ir pora žiupsnelių malto kardamono. Virti reikia ant vidutinės ugnies, vis pamaišant, kol cukrus ištirpsta.
    Tada ugnį reikia sumažinti ir verdame, kol sirupas truputį sutirštėja (10 min. virti).
    Išjungus ugnį išimti cintrinos žievelę ir cinamono lazdeles.
  • Pusė kilogramo riešutų susmulkiname - arba su peiliu, arba su trintuvu - susmulkintą sumaišome su dviem šaukšteliais cinamono malto ir druska ir išmaišome.
  • 220 g. sviesto ištirpiname ant mažos ugnies.
  • Reikės skardos - aukštais kraštais ir teptuko.
  • Skardo apačią ištepame sviestu. Į skardą dedame vieną lakštą Phyllo tešlos, vėl patepame sviestu, vėl dedame tešlą (taip sukrauti 7 lakštus).
  • Tuomet ant 7 lakštų uždėti stiklinę riešutų masės.
  • Ir taip toliau krauname tešlos lakštus, riešutus, tešlos lakštus, riešutus.
  • Tada imame ir viska supjaustome, kaip paveikslėlyje.
  • Kepti orkaitėje įkaitintoje iki 170 C temperatūros apie 40 minučių.
  • Kai iškepa - išėmus iš orkaitės, reikia aplaistyti sirupu, kurį pasigaminome dar pradžioje. Pilti - tarpuose ir ant viršaus. Leisti pastovėti kelias valandas.
  • S k a n a u s :)



    P.S. Kuo ilgiau šis skanėstas stovi - tuo jis skanesnis.








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą