2012 m. sausio 31 d., antradienis

Medaus tortas

Medaus tortas - turbūt vienintelis toks Lietuvoje, kurį yra beveik visi ragavę, o paragavę.. beveik visi sapnavę.. Aš medaus tortą begalo mėgstu.. Todėl dalinuosi savo receptu su jumis, nors žinau, kad kiekviena šeimininkė turi savąjį receptą, bet .. :)







҉ Medaus tortas  ҉
 
800 g. miltų
220 g. sviesto
3 šaukštai medaus ( galima dėti net iki 250 g.)
3 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
2 šaukšteliai kepimo miltelių
------
1-2 citrinos

1 litras grietinės
1 stiklinė cukraus
30 g. želatinos








Tešlai (torto blynams)
  • Į puodą įpilame vandens ir statome ant viryklės. Dedame dubenį (jis neturi liesti vandens - nes viso to tikslas, kad išsilydytų garuose tai, ką įdėsime į dubenį). Į dubenį dedame sviestą (supjaustytą gabaliukais) medų, cukrų ir suplaktus kiaušinius. Viską kaitinti (apie 10 - 15 min.), kol viskas išsilydis ir pasidarys vientisa masė.
  • Tada, miltus, kepimo miltelius sudėti į išlydytą masę (leiskite šiai masei, bent 10 min. atvėsti ir tik tada dėkite miltus su kepimo milteliais).
  • Iškočioti kuo plonesnį blyną. ( Jį iškočiojus pasiimkite skardą, apverskite ją, ir taip pasidarysite tinkamą blyną jūsų skardai, o kad jį būtų lengviau perkelti į skardą, paprasčiausiai pavyniokite aplink kočėlą).
  • Pasidarius blynus (jų neturėtų būti mažiau nei 10) juos kepame 180 C temperatūroje apie 10 minučių. Nemažai darbo, bet .. skonis atpirks visus vargus :)


Kremas

  • Išsiimame grietinę iš šaldytuvo, kartu sumaišydami ją su citrinos sultimis. Grietinė turi būti kambario temperatūros, kad pilant į ją karštą želatiną nesusidarytų gumuliukai.
  • Želatiną pamerkiame vandenyje. Tada dedame ant ugnies ir visą želatiną ištirpiname maišydami.
  • Kai želatina ištirpsta, ją reikėtų pravėsinti bent 2-5  minutes, kad ji nebūtų "tarsi nuo ugnies nuimta", bet nelaikykite ilgiau nei 5 min, nes nebebus ką pila į grietinę:)
  • Tada atsargiai, po truputį pillti želatiną, maišant grietinę. Nesupilkite iškart visos želatinos, nes kitaip įvyks reakcija, kurios metu atsiras gumulėlių "rojus".
Torto statyba
  • Pasiimame tinkamą lėkštę ar skardą, ar padėklą, kuriame statysite tortą.
  • Dėti blyną, ir tepti kremą (apie 2-3 šaukštus), ant viršaus dedame antrą blyną ir vėl tepame kremą ir t.t.

Tortas išeina didelis ir stambus.



Puošimas
  •  Aš jį puošiu taip, kad kada iškočioju tešlą ir apipjaustau kraštus, pagal skardos formą, lieka daugybė likusios tešlos gabalėlių.. Susirenku jų saują ir dedu kepti kartu su blynais. Tada pasiimu maišelį, sudedu į jį iškepusius gabalėlius ir gerai sutrupinu kočėlu.
  • Užtepame ant torto likusią kremo dalį ir užbarstome trupinėliais.





                             



  • Būtų gerai, kad tortas šaldytuve galėtų pabūti per naktį, bet jai jau labai skubate jį suvalgyti, pakaks ir 3 valandų, tačiau jis nebus TOKS minkštas koks galėtų būti..

    S k a n a u s :)



    PATARIMAS
    Jeigu retokai susiduriate su ŽELATINA, tai galbūt mano keletas patarimų bus Jums naudingi?

    Želatinos tirpinimas. Pilti tris kartus daugiau vandens, nei įdėjote želatinos. Pvz.: 20 gr. želatinos - 60 ml vandens. Kiek želatinos reikia? 1 litrui skysčio reikia apie 25 g. želatinos. Kitas reikalas su rūgščiais produktais: citrina, kiviai, apelsinai ir kt. Nuo rūgšties želatina skystėja. Tad naudokit želatinos dvigubai daugiau nei įprastai. Taip pat - ji ir stings aišku ilgiau nei įprastai.Dažna problema - nesustingusi želė. Kodėl ji nesustingsta? Želatiną pirmiausiai reikia išbrinkinti drungname (bet ne karštame) vandenyje. Palikite brinkti 15-20 min.
    Taip pat nepilkit želatinos į karštą skystį. Pirma jį atvėsinkit, ir tik tada pilkit į jį želatiną (paruoštą). Bet ta pati taisyklė galioja ir su šaltu skysčiu - nepilkit į labai šaltą skystį želatinos, nes nuo staigaus atvėsimo, ji sueina į gumuliukus. Tad geriau maišyti drugnus produktus, kad nebūtų nei per šalta, nei per karšta.



1 komentaras:

  1. Slots Empire Casino | €1600+ in Bonuses
    Try the best slots Empire Casino! Our 메리트카지노 games are all the same and with our attractive sign up bonus. Enjoy 샌즈카지노 games from around the world, all the choegocasino best available

    AtsakytiPanaikinti